Naturen i november

lille korsnæb.

 

November er en overgangstid, hvor dyr og planter forbereder sig på vinteren. Vekselvarme dyr som snog, hugorm, firben, frøer og tudser går nu i hi.
Sidst på efteråret og først i vinterhalvåret er den normale yngletid for laks og ørreder,og det er nu man kan opleve at de voksne havørreder vende tilbage til sit vandløb, præcist der hvor den i sin tid blev udklækket eller evt. udsat, for at gyde.
Den dobbelt så store laks kræver store rene vandløb. Før i tiden d.v.s. for mange år siden var der mange store laks i Gudenåen.
           Ynglesæsonen er overstået for de fleste arter på denne tid af året. Men dåhjortene er midt i brunstkampene om hunnerne. Det foregår på særlige brunstområder, som dyrene vender tilbage til år efter år.
           Også hos natsommerfuglene har frostmålerhannerne travlt med at finde frem til hunnerne i mørket.De vingeløse hunner udsender duftstoffer, såkaldte feromoner, som opfanges af hannerne.
           Endelig kan nævnes lille korsnæb der trodser vinterkulden og indleder sin ynglesæson netop når granfrøene modner. Dens næb er konstrueret til at vriste granfrøene ud af grankoglen før den åbner sig. Hvor utroligt det end lyder kan den lægge æg allerede i december!
                Til sidst en voldsom beretning fra dyrenes (kriminelle) underverden. Muldvarpen går ikke i dvale om vinteren, men lever nu næsten udelukket af regnorme, da der ikke er meget andet tilgængeligt på denne tid af året. Muldvarpen er så snedig at den ligefrem laver et maddepot, hvis der er mange regnorme. Der er fundet depoter med flere hundrede regnorme, der var bidt i forreste led således at ormene kunne holde sig friske og i live, men ikke flygte!! Godt man ikke er en regnorm.