Naturen i juni

To små rålam søger i skjul for evt. farer.

 

Du danske sommer jeg elsker dig skønt du så ofte har svigtet mig.
En af vores elskede sommer sange,tekst af Thøger Larsen og musik af Otto Mortensen - den er fra 1932. Men den er lige aktuel,for hvor blev vi dog sveget vejrmæssigt i maj måned.Tallene taler deres tydelige sprog . Nedbør 126,4 mm mod normalt 60 mm !! altså en fordobling . Solskinstimer 100  mod normalt 221 timer. En halvering ! Hvem sagde klimaforandringer ?
Med optimismen i behold ser vi nu frem til en juni med mere sol og mindre regn,tak!
Først lidt om engblomme. Den vokser især på rene,våde enge og i kildevæld.En lille flue,engblommefluen er den eneste der kan bestøve blomsten.Engang var den almindelig i Danmark,men nu er den sjælden,så kun få kender den.
Nu eksploderer naturen i et festfyrværkeri af blomster og små nye dyrebørn, der skal oplæres i at klare sig . de fleste fugle har fået det første kuld unger af reden.
Rådyrenes lam er i løbet af juni blevet så store at de følger moderen Der er meget nyt at lære. Den gamle rå er altid på vagt og opmærksom på alle lyde og dufte. Lammene leger ubekymrede og det er herligt at betragte sommerkåde rålam fjolle rundt. De er dog lynhurtigt klar til flugt, hvis moderen signalerer fare på færde.
Gøgen er den sidste trækfugl ,der kommer fra sit vinterophold i Sydafrika og i juni kan man være heldig at høre dens kukken.Med den sidst ankomne er hele orkestret af fuglestemmer fuldendt. Men hvilken stemme tilhører hvilken fugl ? Det er ikke altid lige nemt.
Google  https://www.dof.dk/fakta-om-fugle/danmarks-fuglestemmer-video  

Rigtig god sommer .